среда, 14 сентября 2016 г.

Який інтелектуальний потенціал має ваша дитина? 8 типів інтелекту за Г. Гарднером

Наша стаття допоможе вам з'ясувати і розкрити внутрішній потенціал вашої дитини, щоб вже з раннього віку направити її таланти в потрібне русло. Як допомогти їй знайти себе і досягти успіху в житті? На ці питання відповів психолог Г. Гарднер, запропонувавши новий погляд на інтелектуальні здібності людини. Так, він охарактеризував 8 абсолютно різних типів інтелекту, про які й піде мова в цій статті. Лінгвістичний, міжособистісний, логіко-математичний, натуралістичний або музичний? Читайте все про те, як кожен інтелектуальний типаж проявляє себе в реальному житті: до чого тягне дитину, що її цікавить або надихає? Знаходьте прихований талант малюка вже зараз, щоб зрозуміти, до якого майбутнього варто готуватися. Чому одним дітям легко вдається реалізувати себе, тоді як іншим важко відшукати у себе таланти, у результаті чого вони не досягають успіхів?

Вся справа в сучасній освіті, яка, наслідуючи класичну модель освіти, робить акцент лише на 2-х типах інтелекту - технічному та гуманітарному - ігноруючи інші аспекти. Говард Гарднер, видатний американський психолог, ще в далеких 80-х спростував теорію, за якою інтелект був суто логічним конструктом. На противагу старій концепції, він запропонував новий погляд на інтелект, як суміш різних навичок і здібностей, необхідних людині для виживання. Вчений виокремив 8 базових інтелектуальних здібностей, різне поєднання яких створює свій неповторний малюнок, відбиваючись на здібностях дитини. Якщо вірити теорії Гарднера, немає дітей успішних або неуспішних, є діти, чий інтелектуальний потенціал відрізняється від класичних описів. Вчасно його розпізнавши, можна допомогти дитині знайти себе і стати успішним. Як дізнатися, які здібності приховані саме у вашій дитині? Читайте про 8 типів інтелекту по Г. Гарднеру.
типи інтелекту по Гарднеру

Логіко-математичний

Як проявляється на практиці? Дитина вже з раннього віку відмінно володіє числами, легко додає і віднімає, не використовуючи наочні матеріали, любить розв'язувати цікаві логічні задачки, легко запам'ятовує дати і номери телефонів. Її малюнки часто абстрактні і сповнені символіки, вона любить знаходити причинно-наслідкові зв'язки в стилі «земля кругла бо ...» і може годинами просиджувати за енциклопедією, постійно дізнаючись про щось нове. Професії, які будуть їй цікаві у майбутньому: програміст, логіст, вчений, математик, економіст, аналітик, детектив, лікар та інші.
типи інтелекту по Гарднеру

Візуально-просторовий

Як проявляється на практиці? Дитина відмінно орієнтується в просторі, швидко запам'ятовує нові місця, деталі навколишнього оточення, обожнює ігри з лабіринтами, володіє розвиненою уявою. Серед шкільних дисциплін найкраще їй вдається малювання, креслення, фізика і геометрія, вона чудово розбирається в кресленнях і схемах, любить вирішувати завдання нестандартним способом. Професії, в яких потенціал такої дитини реалізується найкраще: інженер, архітектор, винахідник, дизайнер, художник, конструктор і інші.
типи інтелекту по Гарднеру

Лінгвістичний

Як проявляється на практиці? Дитина обожнює читати, розповідати цікаві історії, із задоволенням слухає казки. У підлітковому віці часто намагається сама писати вірші чи оповідання, бере участь в дискусійних клубах, пише у шкільній газеті. Їй легко даються іноземні мови, подобаються уроки літератури, тому закономірно, що кращими професіями стануть: журналіст, перекладач, драматург, письменник, коректор, учитель або політик.

Міжособистісний

Як проявляється на практиці? Дитина з раннього дитинства проявляє себе товариським і харизматичним лідером будь-якої компанії, прекрасно уживається з іншими дітьми, вміло веде переговори з батьками, відстоюючи свої інтереси. Така дитина добре відчуває настрій людей, вміє підлаштовуватися під оточення, нав'язувати свої правила. Зазвичай у неї багато друзів, вона уміє збирати навколо себе компанію поплічників, також уміє підтримати, поспівчувати, любить пожартувати. Професії, в яких найкраще проявить свої якості: політик, дипломат, педагог, оратор, психолог, менеджер будь-якої ланки, а також тренер.
типи інтелекту по Гарднеру

Тілесно-кінестетичний

Як проявляється на практиці? Часто це настільки рухлива дитина, що просто не може всидіти на місці. Любить спорт, рух і все, що пов'язане з активними фізичними навантаженнями. Відрізняється відмінним здоров'ям і великим апетитом. Така дитина потребує гострих відчуттів, через які часто потрапляє у халепу. Вона відмінно володіє своїм тілом, добре майструє руками і не любить програвати. Професії, які принесуть задоволення: механік, спортсмен, спортивний тренер, військовий, танцюрист, актор.
типи інтелекту по Гарднеру

Натуралістичний

Як проявляється на практиці? Діти з цим типом інтелекту обожнюють природу і все, що з нею пов'язано. Їм подобається досліджувати природні явища, ходити в походи і цільові експедиції, ставити експерименти, досліджувати тваринний і природний світ. У школі виявляють інтерес до біології, хімії та географії - предметів, пов'язаних з навколишнім світом. Можуть колекціонувати різні види трав і комах, фотографії улюблених звірів. Професії, які їм підійдуть: еколог, археолог, ветеринар, учитель географії, генетик, геолог, фермер.
типи інтелекту по Гарднеру

Музичний

Як проявляється на практиці? Від народження такі діти мають унікальне почуття ритму, у них гарний слух і помітно виражена любов до музики в усіх її проявах. Вони легко запам'ятовують і відтворюють почуту мелодію, можуть самі створювати музику. У підлітковому віці горять бажанням навчатися грі на музичних інструментах, можуть із задоволенням відвідувати хор, часто дратують близьких постійним співом уголос. Професії, які найкраще реалізують такий потенціал: співак, композитор, звукооператор, радіоведучий, діджей або музичний критик.
типи інтелекту

 

Екзистенціальний

Як проявляється на практиці? З раннього віку такі діти починають задаватися глибоко філософськими питаннями: що є життя і смерть, що таке наш світ, чи існує душа, чому люди поділені на національності та інше. Їхні питання відрізняються недитячою зрілістю, вони люблять розмірковувати про глобальні речі і роблять це цілком розумно. Часто заперечують авторитети, намагаючись знайти власні відповіді на важкі філософські дилеми. Вміють керувати своїми почуттями, люблять робити прогнози. Професії, в яких діти з таким типом інтелекту найкраще реалізуються: доктор філософських наук, священик, політик, психолог, ідеолог.

А ви вже відшукали приховані таланти своєї дитини? Саме час допомогти їй відкрити себе.

типи інтелекту

1 комментарий:

  1. Я Артур Борис - житель / громадянин Республіки Росія. Мені 52 роки, підприємець / бізнесмен. Я колись мав труднощі з фінансуванням свого проекту / бізнесу, якби не мій хороший друг, який познайомив мене з паном Бенджаміном Лі, щоб отримати кредит від 250 000 доларів США від його компанії. Коли я зв’язався з ними, мені було потрібно лише п’ять робочих днів, щоб процес оформлення кредиту був переведений на мій рахунок. Навіть з поганою кредитною історією вони все ще пропонують вам свою послугу. Вони також пропонують всі види позики, такі як бізнес-позики, позики на житло, особисті позики, кредити на авто. Я не знаю, як подякувати їм за те, що вони зробили для мене, але Бог нагородить їх згідно зі своїм багатством у славі. Якщо вам потрібна термінова фінансова допомога, зв’яжіться з ними сьогодні електронною поштою 247officedept@gmail.com Інформація про WhatsApp ... + 1-989-394-3740

    ОтветитьУдалить